Friday, March 14, 2014

- Hjelp oss å redde Etiopia!


Demonstrerte: Et 40-tall etiopere demonstrerte til støtte for sitt eget folk i hjemlandet i Hamar sentrum.
Demonstrerte: Et 40-tall etiopere demonstrerte til støtte for sitt eget folk i hjemlandet i Hamar sentrum.
De konkurrerte om oppmerksomheten med skolebarn som feiret Kulturhuset, men de rundt 40 asylsøkerne fra Etiopia vakte likevel oppsikt i Hamar sentrum fredag formiddag.
Hamar
Asylsøkerne tilhører Oromo-folket i Etiopia, den største etniske gruppen i det afrikanske landet, og de betraktes som urbefolkningen på Afrikas horn. Rundt 30 millioner oromoere bor i dag i Etiopia, men det er også bosettinger i Kenya og Somalia.
I dag er oromoene dårlig ansett av myndighetene i Etiopia og blant andre Amnesty International og Human Rights Watch har ropt et varsku om systematisk undertrykking av folket.
Rapporter om fengsling og tortur av politiske ledere demonstranter og journalister som stiller seg i spissen for oromoene, hører mer hverdagen til enn sjeldenhetene. «Afrikas kurdere» er oromoene kalt i vestlig presse og media.

Taktfast

Fredag ga et 40-tall oromoere lyd fra seg i samlet flokk i Hamar sentrum. Gjennom megafon og talekor ble krav om rettferdighet, demokrati og frihet i hjemlandet formidlet.
- Norge: Stå opp, gi din stemme til oromoene, ikke støtt myndighetenes undertrykking av vårt folk, lød et av budskapene fra etiopierne som for tiden er bosatt på henholdsvis Ormseter og Ringsaker flyktningmottak. De hadde på forhånd innhentet norske myndigheters tillatelse til å gjennomføre demonstrasjonen.

Kontrast

Det var en fargerik forsamling som toget seg bortover gågata, med klare, taktfaste rop og vaiende plakater som ordla krav og ønsker de har for framtiden. Og aller mest fargerikt: Flagget i rødt og gult og grønt.
Sett fra sidelinjen var kontrastene slående. Været var ikke det mest gjestmilde, men enda større avstand ble det mellom budskapet fra oromoene som føler seg undertrykt, til det altoverskyggende temaet i hamarsingenes hoder denne dagen:
Åpningen av kommunens nye kulturhus. Med dronning og fjernsyn og kulturpersonligheter til stede og stor folkefest på Stortorget og fest alle vegne. For vi vant friheten for lenge, lenge siden. Og har beholdt den siden ...

(14.03.2014 kl. 16:02)

No comments:

Post a Comment